Sommige stomadragers kampen na de aanleg van hun stoma met een breuk (ook wel parastomale hernia genoemd). Een stomabreuk is gemakkelijk te herkennen: onder of om de stoma ontstaat een bult die met liggen verdwijnt en met persen erger wordt. Er bestaan technieken om met zogenaamde matjes of ‘meshes’ de breuk operatief te herstellen. Ook wordt soms al preventief een matje rondom de stoma aangelegd om een stomabreuk te voorkomen.

Klachten over bekkenbodemmatjes

Soms ontvangen wij vragen van ongeruste stomadragers over de toepassing van dit soort matjes. Ook Tros Radar heeft in 2015 een aflevering over bekkenbodemmatjes gemaakt. In deze aflevering wordt ingezoomd op klachten die kunnen ontstaan na de aanleg van lies- en littekenbreukmatjes en waarin wordt gewerkt met een bepaald type bekkenbodemmatje. Deze klachten gelden dus niet voor matjes die geplaatst zijn ten gevolge van een stomabreuk.

5 vragen

De Stomavereniging heeft voor u vijf vragen op een rijtje gezet die u kunt stellen aan uw arts wanneer het plaatsen van een matje met u besproken wordt. Met deze vragen kunt u nagaan welk type matje bij u geplaatst wordt en ook of bekend is of hieraan risico’s zijn verbonden.

  • Welk type matje wordt bij mij geplaatst?
  • In welke positie wordt het matje geplaatst?
  • Welke lange termijneffecten zijn bekend bij de plaatsing van dit type matje?
  • Wat is de kans dat dezelfde soort problemen bij mij ontstaan als bij het plaatsen van bekkenbodemmatjes?
  • Als het antwoord op de laatste vraag ‘nee’ is: Waar baseert u dat op?
Tags:
  • Deel dit bericht via