Je gaat op reis en je hebt er zin in. Alleen: hoe gaat dat op Schiphol, met die beveiligingscontroles en je stoma? Wat mag je meenemen qua materiaal? En waar moet je nog meer rekening mee houden? Wij geven antwoord op al je vragen! Zo kun jij fijn en onbezorgd op reis.
- Kan ik om extra hulp vragen bij de luchthaven?
Dat kan zeker. Heb je assistentie nodig op het vliegveld? Vraag dit minstens 48 uur voor vertrek aan via de website van de luchthaven. (Voor Schiphol kun je dat hier doen.) Soms kan dit al bij het boeken van de reis worden vastgelegd. De luchthavens zijn verantwoordelijk voor assistentie van passagiers. Niet alleen vanaf de incheckbalie tot aan de gate, maar ook al bij aankomst op het vliegveld. Je hoeft niet extra te betalen voor deze hulp.
2. Wat stop ik in mijn handbagage?
Voor handbagage in vliegtuigen gelden strikte regels. Zo is het verboden om een schaartje of meer dan 100 ml vloeistof mee te nemen in de cabine. Soms mag je wel een schaartje meenemen, als deze stompe punten heeft en vanaf het scharnierpunt minder dan 6 cm is. Wil je vanwege je stoma extra vloeistof meenemen in je handbagage, vermeld dit dan al bij het boeken van je reis. Laat een artsenverklaring of verklaring van een stomaverpleegkundige zien.
Bij de controle van handbagage, waar bijvoorbeeld stomamateriaal in zit, helpt het als je dit meldt voordat je bagage door de scan gaat. Als een tas extra onderzocht moet worden, kan het douanepersoneel daar rekening mee houden zodat het stomamateriaal niet in het zicht van iedereen uitgestald wordt.
Tip:Verdeel het stomamateriaal in kleine verpakkingen over je handtas, handbagage en ruimbagage, voor als je koffers kwijt raken of pas later komen. Gels en mineraalwater om je stoma schoon te maken kun je in kleine flesjes van maximaal 100 ml in je handbagage plaatsen. Ook is een extra setje schone kleding in je handbagage altijd handig!
3. Wat is een stomapaspoort en waar kan ik dit aanvragen?
Als je naar het buitenland reist, is het handig om alle informatie over je stomamateriaal, ziekte en/of medicijngebruik bij je te hebben. Bij de stomaverpleegkundige of medisch leverancier kun je een stomapaspoort opvragen. Hierin staan de gegevens over de maat, het merk, bestelnummer en fabrikant van het stomamateriaal, het telefoonnummer van je medische speciaalzaak, je polisnummer en het telefoonnummer van je huisarts. Het telefoonnummer van de fabrikant is handig omdat het materiaal in het buitenland soms een ander artikelnummer heeft. Je huisarts en/of apotheker kunnen een uitdraai geven van je medicijnen, eventuele ziekte en wie je behandelend arts is. Ook dit stomapaspoort kun je bij de security en/of fouillering laten zien.
4. Moet ik bij de security aangeven dat ik een stoma heb?
Je bent het niet verplicht, maar het is wél slim als je vooraf aangeeft dat je een stoma hebt om misverstanden te voorkomen. Op Schiphol zijn er centrale plekken waar alle passagiers één voor één in een bodyscan moeten staan. Deze bodyscan stelt onregelmatigheden op en rond het lichaam vast. De bodyscan ‘ziet’ een stoma meestal als een ‘onregelmatigheid’. En dat geldt voor Schiphol als een alarm. Een beveiligingsmedewerker zal checken wat er aan de hand is en je fouilleren. Als duidelijk is dat je een stoma draagt en de situatie veilig is, kun je je weg naar het vliegtuig vervolgen.
Tip: Sommige vliegtuigmaatschappijen willen een brief van de stomaverpleegkundige of behandelend arts, met gegevens over je stoma (soort, wanneer aangelegd, verzorging etc.) Zorg dat je deze bij je hebt. Je kunt deze ook laten zien aan het douanepersoneel bij de bodycheck of fouillering.
5. Wat kan ik verwachten bij een fouillering op Schiphol?
Laat bij het fouilleren op Schiphol weten dat je een stoma hebt en opvangmateriaal draagt. Je kunt dan vragen om in een aparte ruimte te worden gefouilleerd. Sommige hokjes zijn niet meer dan een soort uitschuifkast met een gordijn. Ze zijn dus niet geluiddicht. Daar kun je de dame of heer van de douane je stomazakje laten zien. Het tonen van het opvangmateriaal volstaat. Het is de beveiliger niet toegestaan aan je stoma(zakje) te zitten.
Tip: Probeer vlak voor de controle je stomazakje te legen of te verwisselen.
6. Ik heb een vervelende ervaring gehad op Schiphol. Wat nu?
Maak je iets naar mee op Schiphol, dan kan dit je reis soms behoorlijk verpesten. De Stomavereniging blijft daarom in gesprek met Schiphol. Inmiddels krijgt het beveiligingspersoneel op Schiphol uitleg over wat een stoma is. Iedereen die vanaf Schiphol wil vliegen, moet gecontroleerd worden. Dus ook alle mensen met een stoma. Schiphol streeft ernaar om de fouillering zo snel mogelijk en weinig belastend te maken, ook voor stomadragers. Maar de beveiligingscontrole blijft wel altijd mensenwerk.
Tip: Als stomadrager wordt je vaak uit de rij gepikt om gefouilleerd te worden in een apart hokje. In veel gevallen gaat het goed, maar helaas niet altijd. Heb je een vervelende ervaring meegemaakt? Laat het ons weten via het Meldpunt Stomazorg. Vergeet niet om ook je klacht in te dienen bij de Koninklijke Marechaussee. Het bureau gaat je klacht onderzoeken en behandelen.