Het is weer tijd om na te denken over je zorgverzekering. Tot en met 31 december dit jaar kun je nog overstappen. Welke veranderingen in je zorgverzekering hebben voor jou als stoma- of pouchdrager gevolgen? Hoe hoog is de verwachte zorgpremie komend jaar en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? Dat en meer vind je in dit artikel.
Premies zorgverzekering 2025
De basisverzekering is gemiddeld met 11% gestegen en de verschillen in premies zijn komend jaar weer groot. Daarom kan het lonen om je huidige zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod. Kijk hier voor een actueel overzicht van alle premies.
Aandachtspunten bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar
Overweeg je misschien een andere zorgverzekeraar? Dit zijn de aandachtspunten voor 2025 voor mensen met een stoma of pouch:
- Ben je gehecht aan je leverancier? Bijvoorbeeld omdat je altijd snel en goed kunt overleggen met hun stomaverpleegkundige als dat nodig is, ze ‘jouw’ merk leveren of je omdat andere redenen erg tevreden bent?
Check dan of deze leverancier ook in 2025 weer een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
Is dat niet het geval? Dat heeft nadelen:
- De vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgverleners is meestal (een stuk) lager dan bij zorgverleners die wel een contract hebben. Dat betekent dat je zelf een (hoger) deel van de rekening betaalt.
- Je moet de nota voor de geleverde zorg waarschijnlijk zelf voorschieten en achteraf declareren bij je verzekeraar.
Je kunt overwegen te wisselen van zorgverzekeraar om bij jouw huidige leverancier te blijven.
Eigen risico
Hulpmiddelen voor blaas- en darmproblemen worden vergoed uit de basisverzekering. Hierdoor heb je recht op 100% vergoeding van de kosten voor je hulpmiddelen, zonder dat je een aanvullende verzekering nodig hebt. Maar het betekent ook dat de kosten meetellen voor je jaarlijkse eigen risico van (minimaal) € 385,-.
Lidmaatschap van Stomavereniging vergoed
Wist je dat sommige zorgverzekeraars (een deel van) de lidmaatschapskosten van de Stomavereniging vergoeden vanuit de aanvullende verzekering? Bekijk hier of dat ook geldt bij je huidige of toekomstige zorgverzekeraar. Elk jaar maakt de Patiëntenfederatie een overzicht van verzekeraars die een aanvullende verzekering bieden waarbij het lidmaatschap van een patiëntenvereniging wordt vergoed, zoals de Stomavereniging.
Veerkrachtprogramma Sterk met Stoma met coaching geheel of gedeeltelijk vergoed
Wil je graag zelfverzekerder en veerkrachtig in het leven staan? Sterk met Stoma helpt je hierbij. Dit is een uniek online veerkrachtprogramma. Het online programma is gratis en kan je zo aan meedoen.
Je kunt er ook voor kiezen om dit programma in combinatie te doen met coachingsessies. In 13 weken leer je hoe je jouw veerkracht vergroot. Jouw coach helpt je om de nieuwe inzichten in de praktijk te brengen. Want ook met een stoma kun je fit blijven en je leven leiden zoals jíj dat wilt. Meer informatie over Sterk met Stoma en het aanmeldformulier vind je hier.
Wist je dat de Sterk met Stoma-coaching door de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed wordt? Zo vergoeden onder meer a.s.r, VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis de coaching vanaf 50 euro tot volledig. Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering, van waaruit preventieve gezondheidscursussen en cursussen van patiëntenverenigingen (zoals Sterk met Stoma-coaching) worden vergoed. Wil je zeker weten of en hoeveel er precies wordt vergoed, neem dan contact op met je huidige of toekomstige verzekeraar. Of bekijk hier de zorgverzekeringen die cursussen van patiëntenverenigingen vergoeden in 2025.