Word lid of doneer
Word lid of doneer

Operatie en aanleg pouch

Er zijn 2 manieren om een pouch aan te leggen:

  • Via een kijkoperatie
  • Via een buikoperatie

Kijkoperatie of buikoperatie

Bij een buikoperatie wordt de operatie uitgevoerd via een grote snee in de buik. Een kijkoperatie is een zogenaamde sleutelgatoperatie. Via enkele sneetjes in de buik voert de chirurg met speciale apparatuur de operatie uit. Een kijkoperatie heeft veel voordelen. Je herstelt sneller, hebt minder pijn, gaat eerder naar huis en hebt minder kans op complicaties. Doordat er minder verklevingen zijn na een kijkoperatie, blijft de kans om zwanger te worden bij vrouwen beter behouden. In Nederland is er op dit moment bijna overal voldoende ervaring om de dikke darm te verwijderen met een kijkoperatie. Alleen als er al grote buikoperaties zijn geweest, kan dit bemoeilijkt worden door verklevingen. Het aanleggen van een pouch mag alleen in een gespecialiseerd centrum gebeuren.

Operatie in meerdere stappen

Soms is het aanleggen van een pouch in 1 keer te risicovol en zijn er meerdere operaties nodig. Bijvoorbeeld als je veel medicijnen hebt gebruikt en je conditie slecht is. Hierdoor is er meer risico op lekkage van de naad tussen de anus en de pouch.

  • Eerst een tijdelijk ileostoma, dan pouch
    Soms wordt eerst de dikke darm verwijderd en een tijdelijk dunne darmstoma (ileostoma) aangelegd. In tweede instantie – meestal na een half jaar – wordt de pouch aangelegd, als de conditie beter is en er geen medicijnen meer worden gebruikt. De endeldarm wordt dan verwijderd en van de dunne darmstoma wordt een pouch gemaakt. Deze wordt aangesloten op de anus.
  • Pouch met tijdelijk ileostoma
    Ook als de pouch is aangelegd, kan een chirurg kiezen voor een tijdelijk ileostoma, zodat de naad tussen pouch en anus veilig kan genezen. De gevolgen van een eventuele naadlekkage zijn dan minder ernstig, omdat er geen ontlasting langs loopt. Na een paar maanden kan de tijdelijke ileostoma worden opgeheven en de pouch volledig functioneren.

Pouchdrain

Mensen die een pouch hebben en geen tijdelijk ileostoma, krijgen na de operatie een pouchdrain. Hierbij wordt een slang in de pouch ingebracht. De eerste periode komt de ontlasting via deze slang naar buiten. Hierdoor worden de nieuwe naden de eerste dagen niet belast. Tijdens de eerste periode krijg je vloeibaar voedsel, omdat de ontlasting niet te dik mag worden. Na enkele dagen wordt de pouchdrain verwijderd en kun je weer normaal eten. Dan pas wordt duidelijk of de naad goed is genezen. Is dit niet het geval, dan moet vaak toch een tijdelijk ileostoma worden aangelegd, zodat de herstelperiode langer wordt. Een tijdelijk ileostoma kan na controle van de naad na ongeveer 3 maanden worden opgeheven.

Naar huis

Als de pouchdrain eruit is (meestal op de zesde dag na operatie) en de ontlasting is goed op gang gekomen, dan kun je meestal op de zevende of achtste dag na de operatie naar huis. De meeste mensen kunnen na 4 tot 6 weken weer functioneren zoals zij gewend zijn.

Ontlasting na de operatie

De ontlasting is anders als je een pouch hebt. De ontlasting komt vaker en in kleinere hoopjes die wat dunner zijn. Bij een windje kan er ook wat dunne ontlasting meekomen. In het begin kan de pouch nog niet veel ontlasting aan: ongeveer 100 ml. Daarom moeten mensen vlak na de operatie vaker naar het toilet, soms wel 10 keer per 24 uur. Na ongeveer een jaar is de pouch zover uitgezet dat er circa 300 ml ontlasting in kan. Hierdoor hoef je nog maar circa 6 keer per etmaal naar het toilet. De meeste mensen moeten ’s nachts ook een keer.

Gerelateerde informatie