Er zijn 3 verschillende operatietechnieken voor het aanleggen van een ileostoma:
- Dubbelloops ileostoma
- Eindstandig ileostoma
- Ileostoma met slijmfistel
Welke techniek in jouw geval wordt toegepast, hangt af van jouw situatie en voorkeur. Je bespreekt dit met de specialist en stomaverpleegkundige.
Dubbelloops ileostoma
Een dubbelloops ileostoma heeft 2 openingen: 1 voor de ontlasting en 1 voor het slijm. Bij een dubbelloops stoma haalt de chirurg een stuk van de darm door een opening in de buik naar buiten. Dat darmdeel wordt geopend en aan de huid gehecht. De darm heeft nu een soort omleiding.
Er liggen 2 openingen naast elkaar:
- Een opening waar ontlasting uit komt
- Een opening waar slijm uit komt
Het stuk darm waar geen ontlasting langs komt, blijft slijm produceren dat afgevoerd moet worden. Dit slijm kan ook op de natuurlijke weg via de anus naar buiten komen. Dit lijkt dan op lichtgekleurde ontlasting. Soms wordt het stuk darm waar het slijm uitkomt onder de huid gehecht zodat er maar 1 opening ontstaat. Een dubbelloops stoma wordt soms tijdelijk, soms definitief aangelegd. Een dubbelloops stoma wordt aangelegd als de darm tot rust gebracht moet worden.
Eindstandig ileostoma
Een eindstandig stoma heeft 1 opening waar de ontlasting uitkomt. Bij een eindstandig ileostoma wordt het uiteinde van de dunne darm naar buiten gehaald, omgeslagen van binnen naar buiten en vervolgens aan de huid vastgehecht. Er komt ontlasting en lucht naar buiten. Het kan zijn dat een deel van de dikke darm of de endeldarm nog in de buik zit. In dat geval kan er nog slijm via de anus naar buiten komen. Soms is dan een hersteloperatie mogelijk waarbij een nieuwe verbinding gemaakt wordt van de (dunne) darm met de dikke darm of endeldarm. Een eindstandig stoma is meestal blijvend.
Ileostoma met slijmfistel
Het is ook mogelijk dat de dikke darm als eindstandig colostoma wordt ingehecht. De colostoma is in dat geval een slijmfistel, een loze uitgang. Er is dan sprake van 2 eindstandige stoma’s. De verderop gelegen dikke darm kan alleen worden gesloten als de toegang tot de anus open is. Het slijm dat in dit darmdeel wordt geproduceerd, moet of via de anus of via de slijmfistel het lichaam kunnen verlaten.