Word lid of doneer
Word lid of doneer

Na de operatie

Na de operatie komt de chirurg of uroloog bij je langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De stoma wordt de eerste dagen regelmatig gecontroleerd. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kleur van de stoma, de toestand van de huid, de afmetingen van de stoma en de hechtingen. Dit is bedoeld om er op tijd bij te zijn als er complicaties optreden.

Eerste keer kijken

Veel mensen vinden het moeilijk om de stoma voor de eerste keer te zien, ook omdat deze in het begin vaak nog opgezwollen is. Je kunt ook besluiten om de eerste keer samen met de (stoma)verpleegkundige en één van je naasten naar je stoma te kijken. De (stoma)verpleegkundige weet hoeveel impact het kijken naar je stoma kan hebben. Je krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen.

Stoma zelf verzorgen

De stomaverpleegkundige en afdelingsverpleegkundige helpen je bij het wennen aan de stoma. Ze laten zien hoe je de stoma kunt verzorgen. Je begint daar meteen mee. Wanneer je wordt ontslagen uit het ziekenhuis, ben je in staat om je stoma zelf te verzorgen. Kun je het niet zelf, dan zal de stomaverpleegkundige ervoor zorgen dat dit thuis goed wordt geregeld. Voordat je naar huis gaat, controleert de stomaverpleegkundige je stoma en informeert of er nog vragen of onduidelijkheden zijn. De stomaverpleegkundige zal je uitleggen waar je terecht kunt bij problemen en mogelijke complicaties met je stoma. Ook regelt de stomaverpleegkundige de stomamaterialen die je thuis gaat gebruiken. Het is aan te raden om tijdens je ziekenhuisopname tenminste eenmaal je partner/naaste mee te laten kijken met de stomazorg. Dit helpt om om te leren gaan met de stoma.

Telefoontje van de stomaverpleegkundige

De stomaverpleegkundige belt je binnen enkele dagen na het ontslag op om te vragen hoe het gaat. Je kunt in dit gesprek al je vragen stellen. Meestal wordt er al bij het ontslag uit het ziekenhuis een afspraak gemaakt voor de eerste nacontrole op de polikliniek.

Eerste nacontrole

Binnen enkele weken na ontslag uit het ziekenhuis is de eerste nacontrole. Bij deze nacontrole kijkt de chirurg (en de stomaverpleegkundige) of het goed gaat met jou en met de stoma. Tijdens dit gesprek kun je aangeven wat je ervaringen waren en of de behandeling aan je verwachtingen heeft voldaan.

Vervolgcontroles

De stomaverpleegkundige maakt samen met jou afspraken over de vervolgcontroles. Het eerste jaar zijn er altijd nacontroles. Tijdens deze nacontroles kun je de stomaverpleegkundige vragen stellen over:

  • De verzorging van je stoma.
  • Problemen of complicaties die je ervaart.
  • Of je thuis ondersteuning nodig hebt.
  • Het gebruik van het stomamateriaal en eventuele aanpassing van het materiaal.
  • Voeding, bijvoorbeeld over het voorkomen van gasvorming, verstopping, uitdroging en zouttekort.
  • Sporten, relaties, seksualiteit, werk, hobby’s, reizen.
  • Andere vragen.