Sport en beweging
In het algemeen kan je kind gewoon bewegen en sporten. De stoma hoeft geen belemmering te zijn bij voetballen, zwemmen of ravotten. Heeft je kind een darmstoma, dan kan je zoon of dochter gewoon op de buik rollen en spelen. Nadeel van de buikligging is wel dat het stomazakje eerder kan lekken. Dit gebeurt als er veel lucht of ontlasting in zit.
Let op bij contactsporten en sporten waarbij de buikwand extreem wordt belast. Bijvoorbeeld vechtsporten, turnen, rugby en worstelen. Neem voorzorgsmaatregelen zodat het stomazakje niet kan losraken of de stoma kan worden beschadigd. Overleg met de stomaverpleegkundige. Die kan bijvoorbeeld adviseren over een stomabeschermkap op maat. Deze is te krijgen via een medisch speciaalzaak, maar wordt niet altijd door de zorgverzekeraar vergoed.
Zwemmen
Zwemmen met een stoma is mogelijk. Gaat je kind met de huidplak op zijn huid zwemmen, plak dan eventueel de buitenranden af met een waterafstotende pleister (dit bij een systeem zonder pleisterrand). Zo wordt voorkomen dat de zijkanten van de huidplak losweken. Andere mogelijkheden: de plak na het zwemmen wisselen of een klein zakje dragen.
Kleding
Het is handig om makkelijk wasbare kleren te hebben. Zorg ervoor dat ze niet te strak zitten. Zo is een riem erg lastig als die zich precies op de stoma bevindt. Bretels kunnen dan een leuk alternatief zijn. Maar verder is geen aparte kleding nodig. Ook geldt dat – net als bij baby’s zonder stoma – rompertjes met druksluiting aan de onderzijde makkelijk hanteerbaar zijn. Ook zijn tuinbroekjes heel geschikt. Luiers blijven op die manier goed zitten. Bovendien kan je kind niet aan het opvangmateriaal komen, als het dat al heeft.