In elke editie van ons ledenmagazine Vooruitgang laten we je kennismaken met een stomadrager uit een ander land. Ditmaal: Paolo Häckl (35) uit Duitsland.

Hoi Paolo, wil je jezelf aan de lezers voorstellen?
Hallo daar! Ik ben Paolo Häckl. Ik heb gestudeerd om leraar te worden, maar ik werk nu bij een groot bedrijf dat stomamateriaal maakt. Mijn hobby is muziek, ik speel in twee bands, dus ik zie veel nieuwe steden en neem deel aan spannende shows. Op dit moment woon ik in Dortmund, maar ik heb ook in Spanje en Portugal gewoond.

Wat voor soort stoma heb je en wat is de reden dat je er een hebt?
Ik heb een colostoma vanwege de ziekte van Crohn.

Hoe voelde je je toen je hoorde dat je een stoma kreeg?
Ooit zei ik: ik ga nog liever dood dan dat ik een stoma krijg. Tot het op een dag echt een kwestie van leven en dood was. Gelukkig koos ik voor het leven, maar in het begin haatte ik het idee om een zakje te hebben.

Wat vind je van de stomazorg die je kreeg?
De zorg was erg goed. Ik heb veel liefde en respect voor iedereen in de sector en nog meer liefde voor de verpleegkundigen, artsen en specialisten die zo goed voor mij zorgden.

Hoe is je situatie nu?
Hier en daar heb ik pijn, ik heb een fistel vlakbij mijn stoma waar ik soms last van heb. Maar als ik de fistel operatief zou laten verwijderen, heeft dat complicaties waar ik huiverig voor ben. Voor de rest is het leven fantastisch, ik heb een geweldige partner, een paar goede vrienden, ik mag muziek maken en ik mag gratis naar grote festivals!

Zijn er dingen die je niet meer kunt doen vanwege je stoma?
Ik kan geen zware gewichten meer tillen vanwege het risico op een parastomale hernia. Gelukkig kan ik prima met minder gewicht trainen en de oefeningen langzamer doen.

Je hebt een Instagram-account met veel volgers. Wat is de achtergrond?
Ik ben in 2020 begonnen om mij angst onder ogen te zien om afgewezen of uitgelachen te worden vanwege mijn stoma. Verrassend genoeg waren de reacties erg positief. Ik heb veel mensen kunnen leren wat een stoma is, wat bijdraagt aan het normaliseren van stoma’s. En het is geweldig dat ik mensen heb kunnen helpen om hun stoma beter te accepteren.

Is er nog iets dat je wilt delen over je leven met je stoma?
Het kost tijd om te wennen en misschien is het normaal om soms een zekere afkeer te hebben van je stoma. Maar als je stopt met kijken naar de dingen die je kwijt bent en begint te kijken naar de dingen die je gewonnen hebt, wordt het leven veel beter. Verander je perspectief, verander je leven.

Dit artikel is afkomstig uit ons ledenmagazine Vooruitgang. Vind jij het interessant om vaker dit soort interviews en verdiepende artikelen te lezen? Word dan lid van de Stomavereniging en je ontvangt vier keer per jaar dit prachtige en informatieve magazine.

  • Deel dit bericht via