Word lid of doneer
Word lid of doneer

Hulp op de luchthaven

Heb je hulp nodig op het vliegveld? Vraag dit tenminste 48 uur voor vertrek aan via de website van de luchthaven. Soms kan dit al bij het boeken van de reis worden vastgelegd. Een luchtvaartmaatschappij mag op vluchten binnen Europa niemand weigeren vanwege een handicap of beperkte mobiliteit. De luchthavens zijn verantwoordelijk voor assistentie van passagiers. Niet alleen vanaf de incheckbalie tot aan de gate, maar ook al bij aankomst op het vliegveld. Je hoeft niet extra te betalen voor deze begeleiding.

Fouilleren

Laat bij het fouilleren op luchthavens weten dat je een stoma hebt en opvangmateriaal draagt. Je kunt eventueel een artsenverklaring laten zien. Bij de bodyscans die tegenwoordig worden gebruikt, is het altijd beter als je vooraf aangeeft dat je een stoma hebt om misverstanden te voorkomen. Desgewenst kun je vragen in een aparte ruimte te worden gefouilleerd.

Op Schiphol zijn er speciale hokjes, die overigens niet geluiddicht zijn. Inmiddels krijgt het beveiligingspersoneel op Schiphol uitleg over wat een stoma is. In het buitenland is de kennis over stoma’s mogelijk nog beperkt. Probeer vlak voor de controle je stomazakje te legen of te verwisselen.

Let op je handbagage

Voor handbagage in vliegtuigen gelden strikte regels. Zo is het verboden om een schaartje of meer dan 100 ml vloeistof te vervoeren in de handbagage. Soms mag je wel een schaartje meenemen, als deze stompe punten heeft en vanaf het scharnierpunt minder dan 6 cm is. Wil je vanwege je stoma vloeistof meenemen in je handbagage, vermeld dit dan al bij het boeken van je reis. Laat een artsenverklaring of verklaring van een stomaverpleegkundige zien. Als je toestemming krijgt voor het meenemen van extra bagage betreft dit altijd ruimbagage. Let goed op de afmetingen van je handbagage. De verschillen per vliegtuigmaatschappij. Je kunt dit terugvinden op de website van de vliegtuigmaatschappij.

Tip

Sommige vliegtuigmaatschappijen willen een brief van de stomaverpleegkundige of behandelend arts, met gegevens over je stoma (soort, wanneer aangelegd, verzorging etc.). Dit is ook handig als je gefouilleerd wordt of door een bodyscanner gaat.