Waarom een pouch?
Een pouch wordt aangelegd als de dikke darm en de endeldarm zijn verwijderd. Dit is soms noodzakelijk bij aandoeningen zoals colitis ulcerosa en polyposis coli, een poliepziekte. De pouch is nodig om de verbinding te maken tussen de dunne darm en de anus.
Er zijn twee manieren om een pouch aan te leggen: via een kijkoperatie en via een buikoperatie. Soms is het aanleggen in één keer te risicovol en zijn er meerdere operaties nodig. Bijvoorbeeld als u veel medicijnen heeft gebruikt en uw conditie slecht is. Hierdoor is er meer risico op lekkage van de naad tussen de anus en de pouch.
Ook als de pouch is aangelegd, kan een chirurg kiezen voor een tijdelijk ileostoma, zodat de naad tussen pouch en anus veilig kan genezen. De gevolgen van een eventuele naadlekkage zijn dan minder ernstig, omdat er geen ontlasting langs loopt. Na een paar maanden kan de tijdelijke ileostoma worden opgeheven en de pouch volledig functioneren
Continent ileostoma of Kock’s Pouch
Sommige mensen krijgen geen pouch maar een continent ileostoma. Ze lijken op elkaar: het zijn allebei reservoirs waar de ontlasting in wordt opgevangen. Ze worden ook allebei in het lichaam aangelegd. Het verschil is dat de continent ileostoma onder de huid van de buik zit. In de buikwand zit een gaatje. Via een katheter wordt deze ‘pouch’ geleegd. Deze techniek wordt alleen toegepast in het OLVG in Amsterdam.