Waar?
De meeste fistels ontstaan na een ontsteking in een lichaamsholte of in een klier. Bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn en heel soms colitis ulcerosa. Inwendige fistels daarentegen verbinden zich tussen 2 organen. Ze kunnen op de volgende plaatsen ontstaan:
- Tussen de dunne darm en de dikke darm
- Tussen darmlissen onderling
- Tussen de dunne darm en de blaas
- Tussen de dunne darm en de vagina
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
Peri-anale fistel
Een peri-anale fistel is een verbinding tussen het anale kanaal en de huid rond de anus. Vaak is dit een overblijfsel van een ontsteking in een anaalkliertje. Sommige fistels zijn goed te behandelen. Maar als een fistel complexer is, wordt het lastiger.
Behandeling
Als eerste oplossing kan een tijdelijk seton worden aangebracht. Dat is een draadje waarmee de fistel wordt afgesloten, zodat het kanaal zo goed mogelijk kan leeglopen. Sommige fistels zijn te behandelen met anti-TNF. Dit geneesmiddel is gericht tegen het eiwit TNF dat bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in hoge mate wordt aangemaakt en dan schade aanbrengt aan de darm. Het nadeel is dat dit medicijn het imuunsysteem onderdrukt. Op de lange termijn geneest slechts 1 op de 3 mensen.
In sommige gevallen wordt een definitief seton worden geplaatst. Of een chirurg probeert het fistel bij een operatie te sluiten. Als laatste kan een stoma soms helpen omdat de ontlasting de fistel dan niet meer bereikt. Bij zo’n driekwart van de patiënten levert dit verbetering op. De stoma kan tijdelijk zijn of definitief; soms wordt een tijdelijke stoma helaas definitief.