Toch zijn er soms problemen:
- De huid groeit over de stoma. Hierdoor is het moeilijker om de katheter in te brengen. De chirurg kan die overtollige randjes vrij eenvoudig verwijderen.
- Een slijmvliesontsteking in het reservoir. De symptomen zijn: pijn, waterdunne ontlasting en soms ook bloed bij de ontlasting. Een antibioticakuur is vaak de oplossing.
- De afsluitklep werkt niet goed. Het kan voldoende zijn om de klep opnieuw vast te zetten. Heel soms moet de hele klep opnieuw worden aangelegd.
- Maagdarminfectie. Omdat je geen dikke darm meer hebt, verlies je veel zout en vocht. Het is daarom verstandig snel een arts te raadplegen bij diarree. Het kan helpen om ’s nachts het reservoir te laten leeglopen. Dan wordt er een zakje aan de katheter gekoppeld.
- Ongeveer 10% van de mensen blijft hardnekkige klachten houden. In dat geval kan een nieuwe operatie helpen.
- Huidproblemen rondom de stoma kunnen worden veroorzaakt door vocht uit de stoma. Tips: hou de stoma goed droog, verwissel regelmatig de gaasjes en gebruik een huidbeschermende crème. Raadpleeg bij hardnekkige problemen de stomaverpleegkundige.
- Vrouwen die zwanger raken en al een continent ileostoma hebben, kunnen gewoon een natuurlijke bevalling hebben. Soms wordt een keizersnede geadviseerd, maar dit is zeer afhankelijk van de persoonlijke situatie. Er kunnen ook seksuele problemen zijn. Lees meer hierover in de folder ‘Stoma en seksualiteit’.