Zoek informatie
Vraag jezelf af of er inderdaad een probleem is, voor jezelf of voor je partner. En zo ja, heeft het te maken met je stoma of pouch?
Seksuele problemen worden meestal veroorzaakt door een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale factoren. Zo kunnen erectieproblemen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door medicijnen, maar ook door faalangst, relatieproblemen of de ziekte zelf. Ga op zoek naar informatie over je stoma en over seksualiteit. Er is informatie te halen op internet, in de bibliotheek en natuurlijk bij de stomaverpleegkundige.
Praat met je partner
Bij alle problemen en dus ook bij seksuele problemen geldt: praat erover met je partner. Vertel waar je last van hebt, wat mogelijk de oorzaak is, waar je bang voor bent en wat je wilt. Vraag ook je partner hoe dingen voor hem of haar zijn. Praten met elkaar is een voorwaarde om het elkaar seksueel naar de zin te kunnen maken en allebei tevreden te zijn met de seksuele relatie.
Medicijnen
Er zijn medicijnen voor mannen die worden voorgeschreven bij het onvoldoende hebben of houden van de erectie. Voor opwindingsstoornissen bij vrouwen zijn tot nu toe geen medicijnen ontwikkeld. Bij vaginale droogheid kun je een glijmiddel gebruiken. Als dit probleem wordt veroorzaakt door tekort aan testosteron/oestrogeen, dan kunnen deze tekorten met medicatie aangevuld worden.
Geen zin meer
Sommige mensen hebben na de aanleg van de stoma geen zin meer in vrijen. Als beide partners zich daarbij goed voelen en andere uitingen naar elkaar hebben om hun relatie gezond te houden, is daar niets op tegen. Meestal heeft de één meer zin dan de ander. Een gesprek met een psycholoog of seksuoloog kan dan een nieuw begin van een bevredigend seksleven inluiden.
Pijn
Een aantal stomadragers heeft pijn bij het vrijen en kiest voor andere manieren om te vrijen. Sommige mensen kiezen ervoor om voor zichzelf geen seksuele bevrediging meer na te streven, maar hun partner wel bevrediging te geven. Als beiden dit prettig vinden, is daar uiteraard niets op tegen. Toch blijft het zinnig om met een seksuoloog te kijken of er iets aan die pijn te doen is. Soms kan bekkenbodemtherapie uitkomst bieden, omdat de bekkenbodemspieren te gespannen zijn, waardoor weer pijn ontstaat. Misschien kan een goed glijmiddel worden aangeraden als door zenuwbeschadiging gemeenschap te pijnlijk is geworden. Je kunt ook naar alternatieven zoeken.
Negatieve gedachten
Tijdens het vrijen wil je je seksueel aantrekkelijk voelen tot je partner. Voor de meeste mensen zal de stoma of pouch een aantasting van het lichaamsbeeld zijn. Je kunt je verminkt en niet aantrekkelijk voelen. Dit alles werkt negatief op de eigen gedachten. En dat werkt dan weer door. Positieve gedachten hebben een positief effect. Negatieve seksuele gedachten hebben een negatief effect waardoor de zin in vrijen niet komt. Een gesprek met een psycholoog of seksuoloog zou dan een nieuw begin van een bevredigend seksleven kunnen inluiden.
Hulp zoeken: bij wie?
Blijf je problemen houden? Blijf er niet mee zitten en zoek hulp:
- De stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige is gespecialiseerd in het leven met een stoma en kan je allerlei praktische tips geven.
- Andere stomadragers. Een gesprek met een andere stomadrager kan verhelderend werken. Via de Stomavereniging kun je in contact komen met iemand die net als jij een stoma of pouch heeft.
- De huisarts. De huisarts weet welke behandelingen er mogelijk zijn. Bijvoorbeeld bij vaginale klachten of erectieproblemen. Ook kan hij/zij je doorverwijzen naar een seksuoloog, gynaecoloog, uroloog, bekkenbodem fysiotherapeut of psycholoog.
- Een seksuoloog. Een seksuoloog biedt hulp bij seksuele problemen, zoals erectieproblemen, orgasmeproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin meer hebben om te vrijen. Je kunt hier ook terecht met vragen over het anders ervaren van seksualiteit door ziekte of over relatieproblemen. Je kunt een geregistreerd seksuoloog NVVS vinden via www.nvvs.info