Minder aantrekkelijk
Een stoma of pouch kan er echter voor zorgen dat je anders naar jezelf kijkt. Misschien vind je jezelf minder aantrekkelijk. Dit kan invloed hebben op de wijze waarop je omgaat met intimiteit en seksualiteit. Als je negatief over jezelf denkt, denk je misschien dat de seksuele beperkingen groter zijn dan eigenlijk het geval is.
Het kost tijd om vertrouwd te raken met je lichaam en de stoma of pouch. Het kost ook tijd om de mooie kanten van je lichaam weer te ontdekken. Daarnaast spelen opvoeding, gezin en ervaringen een belangrijke rol bij je verwachtingen rondom intimiteit en seksualiteit.
Invloed op je relatie
Een stoma kan een ingrijpende invloed hebben op je relatie. De relatie kan hechter worden. Het kan ook zijn dat de relatie ongelijkwaardig wordt, omdat je in bepaalde dingen afhankelijk bent van je gezonde partner. Dit kan uitwerking hebben op seksueel gebied. Ook kan de behoefte aan seksualiteit door de ziekte uiteenlopen: de één wil meer dan de ander. Of de zorg om de gezondheid kan zo op de voorgrond treden dat seks geheel uit beeld verdwijnt.
Blijf met elkaar praten! Vaak is de behoefte aan intimiteit wel sterk aanwezig. Een paar armen om je heen of naast elkaar liggen kan heel prettig zijn zonder dat hier seks op volgt. Het gaat om een veilig gevoel, geborgenheid, begrepen worden, er mogen zijn.
Vermijden van seks
Een stoma of pouch heeft soms tot gevolg dat je op een andere manier omgaat met intimiteit en seksualiteit. Dingen die voor de ziekte konden, kunnen soms niet meer. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet en rouw (‘ik ben zoveel kwijt geraakt’) of tot gevoelens van boosheid (‘waarom ik?’). Als je je moeilijk kunt aanpassen aan de veranderingen en die ziet als een achteruitgang, kan dat invloed hebben op je seksuele leven. De zin in seks kan verminderen. Je kunt de veranderingen ook zien als een uitdaging om te zoeken naar andere of nieuwe manieren om seksualiteit te beleven.