Als je een kinderwens hebt, is het belangrijk om eerst gesprek te hebben met je stomaverpleegkundige of behandelend arts. In dit gesprek bespreek je allerlei onderwerpen zoals:
- Ziektegeschiedenis van jou en je partner.
- Voorgaande operaties.
- Erfelijke aandoeningen.
- Medicijngebruik.
- Lichamelijke conditie.
- Eet- en drinkgedrag.
Op basis van dit gesprek kun je samen met de arts besluiten of het wel of niet verstandig is nu of wellicht iets later zwanger te worden.
Kinderwens? Let hierop
- Wacht met zwanger worden tot 1 of 2 jaar na de operatie. Je lichaam kan dan tot rust komen voordat je zwanger wordt.
- Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is het belangrijk dat de ziekte niet actief is (in remissie). Een actieve ontsteking brengt risico’s met zich mee.
- De meeste medicijnen kunnen gewoon gebruikt worden bij de bevruchting en tijdens de zwangerschap (met uitzondering van methotrexaat, dit geldt ook voor mannen). Een consult bij de IBD preconceptiepoli’s in het Erasmus MC of het AMC is aan te raden.
- Zwanger worden met een urinestoma is mogelijk als de stoma is aangelegd vanwege incontinentie of blaasproblemen. Is een ontsteking in de buik de reden geweest voor de aanleg van de stoma, dan is vaak de functie van de eileiders verstoord en is een spontane zwangerschap niet eenvoudig.
- Buikoperaties kunnen leiden tot verklevingen. Het gevolg is dat de eileiders verkleven waardoor eitjes niet langer de baarmoeder kunnen bereiken. Dit kan leiden tot een verminderde kans op een succesvolle bevruchting. IVF kan een optie zijn.
- Medicijngebruik bij mannen met darmziekten kunnen soms vruchtbaarheidsproblemen opleveren. En ook een operatie aan de endeldarm kan impotentie als gevolg hebben. Deze problemen kunnen vaak verholpen worden.