Bij de continent urinestoma wordt voor het inwendige reservoir de laatste 10 tot 15 centimeter van de dunne darm en het eerste (circa 15 centimeter) deel van de dikke darm gebruikt. Op de overgang van de dunne darm naar de dikke darm bevindt zich al van nature een klep (Klep van Bauhini) die het terugstromen van de ontlasting in de dunne darm moet voorkomen. Die natuurlijke klep speelt een belangrijke rol om lekkage vanuit het urinereservoir te voorkomen.
Stoma legen met slangetje (katheteriseren)
De uitgang van de continent urinestoma wordt meestal in de navel of als vlak stoma in de onderbuik gehecht. Daardoor is de stoma nauwelijks zichtbaar. Het is niet nodig stomazakjes te dragen. Het reservoir wordt op bepaalde tijden geleegd (gekatheteriseerd). De vlakke stoma wordt afgedekt met een pleister, gaasje of klein opvangzakje.
Voor- en nadelen continent urinestoma
Voordeel is dat door de aanleg van deze stoma (bij de navel) gemakkelijker zwemkleding kan worden gedragen. Daarnaast zijn er ook psychologische voordelen, omdat de stoma vanwege het ontbreken van opvangmateriaal niet erg zichtbaar is. Nadeel is dat de operatie lang duurt en er een grotere kans is op complicaties. Soms is een tweede of derde ingreep nodig.