Word lid of doneer
Word lid of doneer

Steunband of steunbroek

In overleg met de stomaverpleegkundige kan je aanvullende hulpmiddelen nodig hebben. Je stomaverpleegkundige indiceert hulpmiddelen en adviseert je hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken.

Stomasteunband

Een steunband is een band van elastisch katoen. Je kunt de band gebruiken om een breuk bij de stoma (parastomale hernia) of prolaps (uitstulping van de darm) te voorkomen. Sporters gebruiken een band ook vaak bij het sporten als ondersteuning van de buik en ter bescherming van de stoma. Heb je slappe buikspieren? Dan kun je ook baat hebben bij een steunband of steunbroek. Een band of broek helpt ook het opvangmateriaal goed op zijn plek te houden.

Heb je longproblemen of moeite met ademen? Dan is een steunband misschien niet de beste keuze. Door extra druk van de band op de buik wordt doorademen lastiger. Ook zijn sommige mensen overgevoelig voor het materiaal: elastiek, latex en andere bestanddelen. Je kunt hierop letten als je een stomaband of broek kiest.

Vergoeding steunband

Je kunt een steunband of steunbroek aanvragen bij de fabrikant of medisch speciaalzaak. Een steunband wordt alleen door je zorgverzekering vergoed wanneer er sprake is van een stomabreuk (ook wel parastomale hernia genoemd). Om aanspraak te maken op vergoeding, moet bij de aanvraag (door de stomaverpleegkundige of medisch specialist) worden aangegeven dat er sprake is van een parastomale hernia. De meeste zorgverzekeraars vergoeden doorgaans 2 steunbanden in het eerste jaar en 1 in de daarop volgende jaren.

Overleg altijd vooraf met je zorgverzekeraar of het vergoed wordt. Je zorgverzekeraar vergoedt de steunband niet als je deze preventief gebruikt en ook niet bij een prolaps en een buikbreuk. Wanneer je zorgverlener duidelijk aangeeft waarom je meerdere steunbanden per jaar nodig hebt, worden deze doorgaans vergoed.

Steunbroek

Een steunbroek is van elastisch materiaal en kan na een operatie gebruikt worden om steun aan het onderlichaam te geven. Ook mensen die niet voldoende baat hebben bij een steunband kunnen ermee geholpen zijn. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van een steunbroek heb je een duidelijke uitleg van je zorgverlener nodig. Je zorgverlener moet aantonen dat een steunband geen adequaat doelmatig middel is, passend bij de functioneringsproblemen. En dat een steunbroek wel helpt. Heb je een bijzondere individuele hulpvraag? Dan kan de zorgverzekeraar in sommige gevallen wel overgaan tot vergoeding.

Gordeltje

Een gordeltje is een verstelbaar elastisch bandje. Dit kan aan het stomamateriaal bevestigd worden om meer druk te geven op de huid rondom de stoma. Het gevolg is dat het stomaslijmvlies hierdoor verder boven huidniveau uitkomt. Dit hulpmiddel kan ingezet worden ter voorkoming van lekkages. Zet het gordeltje niet te strak en doe dit ’s nachts af. Gordeltjes zijn er van verschillende merken. Je zorgverzekering vergoedt gordeltjes.