In principe kun je met een pouch alles eten. Als de ontlasting nog dun is, is het aan te raden om extra vocht en zout te gebruiken. Normaal gesproken is 1,5 tot 2 liter vocht voldoende. Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit blijft een kwestie van uitproberen.
Wel is het handig om de volgende tips te volgen:
Tip 1: Eet indien mogelijk vezelrijk
Het is verstandig om goed te kauwen en voldoende vezels te eten. Vezelrijk voedsel is bijvoorbeeld: groenten, fruit, bloemige aardappels en pasta. Volkorenproducten kun je beter niet te veel eten, omdat deze het vocht niet opnemen, waardoor de ontlasting waterig wordt.
Tip 2: Eet verspreid over de dag
Voor een betere indikking van de ontlasting is het belangrijk om het eten en drinken goed te spreiden over de dag. Wanneer de ontlasting te dun is, is het niet raadzaam om minder te drinken. Eet dan bijvoorbeeld een cracker of een beschuit met hartig beleg of een zoute cracker. Een grote maaltijd (warm eten) voor het slapen gaan, kan ‘s nachts de ontlasting bevorderen en de nachtrust eventueel verstoren.
Tip 3: Let op zout
Het verlies aan zout kan opgevangen worden door meer keukenzout te gebruiken in het eten. Sommige zoute producten bevatten veel calorieën, waardoor je in gewicht aankomt. Die kunnen het beste vermeden worden. Zoute drop is geen goede zoutleverancier. In drop wordt namelijk geen gebruik gemaakt van keukenzout, maar van salmiakzout. Klachten die kunnen ontstaan bij zouttekort: vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, concentratiestoornissen, spierkrampen, snel gewichtsverlies.
Tip 4: Drink voldoende
Het is belangrijk om, verdeeld over de dag, 2 tot 2,5 liter te drinken. Dit komt overeen met 16 tot 20 kopjes per dag. Alle vloeibare producten tellen mee, ook soep, yoghurt en vla. Aan het einde van de dag kun je zelf nagaan of je 2 tot 2,5 liter vocht hebt gebruikt. Wanneer je weinig plast en je urine donker van kleur is, kan dit een teken zijn dat je te weinig hebt gedronken. Klachten bij vochttekort zijn: dorst, sufheid, vermoeidheid en verminderde eetlust.
Tip 5: Check je vitamine
Mensen die een deel van hun dunne darm missen, kunnen een tekort krijgen aan sommige mineralen of vitamines. Laat daarom af en toe je vitamineniveau controleren. Een diëtist kan je voedingsadviezen geven.